Voor je bedrijfscontinuïteit is het maken van een back-up van je gegevens cruciaal. Het kan je redding betekenen in geval van een cyberaanval, diefstal, brand of simpelweg een menselijke fout. In deze blog vertelt René Koopman, engineer bij TSV-Groep, waar je aan moet denken bij het opstellen van een back-upstrategie voor jouw bedrijf.
Laat één ding helder zijn: één back-up is geen back-up. We kennen allemaal de verhalen, al dat niet uit eigen ervaring. Mensen die dachten dat ze hun gegevens netjes hadden geback-upt, tot er iets misging en de back-up kwijt, kapot of corrupt bleek te zijn. Dit komt vooral veel voor bij thuisgebruikers en kleinere bedrijven, maar ook bij grote corporates. Zo werd Sony Pictures Entertainment in 2014 getroffen door een grootschalige cyberaanval. Hierbij werden grote hoeveelheden gevoelige informatie, waaronder bedrijfsgeheimen, filmscripts en persoonlijke gegevens van medewerkers, gestolen. Hoewel Sony Pictures wel back-ups had gemaakt van hun gegevens, bleek uit rapporten dat deze back-ups ook waren gecompromitteerd tijdens de aanval.
Lokale back-ups op een externe harde schijf of NAS (Network Attached Storage) lijken misschien handig, maar ook dit is niet zonder gevaren. Wat gebeurt er als er brand uitbreekt, je slachtoffer wordt van een overstroming of er wordt ingebroken in je kantoor en de hardware wordt gestolen? Al heb je vijf back-ups liggen in de kast, als er brand uitbreekt, heb je niet veel meer over dan een gesmolten hoopje plastic. En geloof me, daar heb je weinig aan.
Bedenk ook dat je niet alles hoeft te back-uppen. Niet alle data zijn even kritiek en soms kunnen ze snel worden hersteld, terwijl andere essentieel zijn voor je bedrijfsvoering. Bovendien is in sommige gevallen reconstructie heel eenvoudig. Neem een Windows-installatie op een laptop. Als daar iets mis mee gaat, is het een kwestie van een cd’tje in je laptop stoppen of download een kopie uit de cloud, en je kunt in no-time weer aan de slag. Het opzetten en onderhouden van een effectief back-upproces vereist tijd, inspanning en financiële middelen. Het is dus belangrijk om een je keuzes goed te overwegen.
Onthoud ook dat een back-up niet betekent dat je gegevens per definitie veiliggesteld zijn. Je moet je back-ups af en toe herstellen om te controleren of ze werken. Er zijn gevaren – denk aan ransomware – die je back-ups kunnen infecteren zonder dat je het merkt. Dat zit je mooi met de gebakken peren. Het is daarom dan ook heel belangrijk om je back-ups regelmatig te controleren en te beveiligen. Hoe belangrijker je gegevens zijn, hoe frequenter je moet controleren. Als je financiële boekhouding verloren is, heeft dat waarschijnlijk meer impact dan wanneer je gegevens van dat ene project uit 2010 niet meer toegankelijk zijn.
Door je back-ups te versleutelen, bescherm je je gegevens nog eens extra. Zelfs als de back-up per ongeluk in verkeerde handen valt, zijn je gegevens onleesbaar. Dit kan worden gedaan door gebruik te maken van encryptie-algoritmen en -technologieën die de gegevens omzetten in onleesbare code. Alleen met de juiste decoderingssleutel krijg je toegang tot je data.
Als je gegevens in de cloud opslaat, is het ook van belang om de back-upstrategie van je cloudprovider te begrijpen. De cloudprovider is verantwoordelijk voor de beveiliging en beschikbaarheid van de cloudinfrastructuur en -services, maar jij als klant bent verantwoordelijk voor het beveiligen en back-uppen van je eigen gegevens binnen de cloudomgeving.
Een 3-2-1-back-upstrategie is een veelgebruikte aanpak om gegevens effectief te beschermen tegen verlies, beschadiging of onbedoeld wissen. Het houdt in dat je ten minste:
Er zijn diverse back-upoplossingen beschikbaar, maar welke past het beste bij jouw organisatie? Het antwoord op die vraag hangt af van jouw specifieke behoeften en omstandigheden. Laat ons je begeleiden bij het vinden van de optimale oplossing voor jouw organisatie. We gaan graag met je in gesprek om jouw specifieke behoeften te begrijpen en een plan op maat te ontwikkelen.
Bij TSV-Groep bieden we de Slimme Route aan. Met de Slimme Route nemen we je mee door jouw bedrijfsprocessen en onderzoeken we waar jij tegen aanloopt. Per onderdeel kijken we ook wat de beste beveiligingsmaatregelen zijn.
Benieuwd hoe je jouw IT-omgeving het best vorm kunt geven? Worstel je nog met strategische keuzes? Met onze Slimme Route zorgen we dat al je systemen, software, medewerkers en klanten optimaal met elkaar samenwerken. Want de beste bedrijfscommunicatie is bedrijfscommunicatie die bij jouw organisatie past. Neem contact met ons op. We leren je graag kennen.
Nog geen concreet vraagstuk, maar mogen we je wel inspireren? Check onze blogs of volg onze LinkedIn-pagina.
Hulstweg 8
1032 LB Amsterdam
T 020 4 303 202
E info@tsv-groep.nl