Stel: uw organisatie werkt al enige jaren met een communicatieoplossing van Avaya, Mitel of NEC die opeens ‘end of support’ blijkt te zijn. Hoe erg is dit? Wat betekent het voor het beheer en de stabiliteit van uw telefonieoplossing? En wat zijn de beste stappen om dan te nemen? We leggen het uit in deze blog.
Telefooncentrale end of support of end of service
Of het nu gaat om een traditionele PABX, telefonie- en contact center-software die u op een server op uw locatie heeft draaien of een telefonieapplicatie die voor u private gehost wordt: er kan een moment komen dat de hardware of de software end of support raakt of dat er een hardware-achterstand is ontstaan omdat telefoniesoftware en de server niet backwards compatible blijken.
End of support betekent dat de fabrikant van de telefonieoplossing de betreffende versie niet meer ondersteunt en er geen service meer op verleent. Doorgaans wordt hiervoor het beleid gehanteerd dat tot en met de een na laatste softwareversie nog support geleverd wordt in de vorm van patches voor diepgaande bugs.
Heeft u een oudere versie en loopt u tegen een issue als een storing aan? Cru gezegd hoeft u dan niet te rekenen op hulp van uw telefoniefabrikant. Is er een business partner met wie u samenwerkt voor uw IT en communicatie (zoals bijvoorbeeld TSV Groep), dan kan deze u eventueel helpen met kennis, kunde en materiaal. Houd er wel rekening mee dat uw ICT- of telecompartner u in deze gevallen wellicht uitsluitend support op basis van ‘best effort’ kan bieden zonder garanties dat het opgelost kan worden.
Avaya-, Mitel-, Nortel- of NEC-oplossing end of support; hoe erg is het?
Kort gezegd ontstaan de risico’s wanneer uw communicatieoplossing niet bijtijds de nodige upgrades heeft gekregen. Hoe erg het is wanneer uw organisatie een Avaya-, Mitel- of NEC-telefooncentrale of Unified Communications-oplossing in gebruik heeft die end of support is? Voor de ene organisatie is het probleem natuurlijk groter dan de andere. Wanneer een accountancykantoor door een storing een dag niet bereikbaar is voor klanten, is dat al zeer vervelend. Als het om een dokterspost of ziekenhuis gaat, is het zelfs levensbedreigend. Voor zo goed als elke zichzelf serieus nemende organisatie geldt wel dat het communicatiesysteem de levensader naar de buitenwereld is.
De volgende telefonieoplossingen zijn end of support:
- Nortel BCM50
- Nortel BCM450
- Nortel BCM400
- Nortel BCM200
- Nortel BCM1000
- Nortel CS1000
- Nortel CS1000S
- Nortel CS1000M
- Nortel CS1000E
- Nortel Meridian
- Nortel Meridian 1
- Tenovis Integral i3
- Tenovis Integral i5
- Tenovis Integral i33
- Tenovis Integral i55
- Tenovis Integral Enterprise
- Bosch Tenovis
- Telenorma
- Avaya Definity
- Avaya Aura Enterprise
- Avaya Communication Manager (t/m release 6)
- Avaya IP Office V1
- Avaya IP Office 406
- Avaya IP Office 412
- Avaya IP Office (t/m release 9)
- Mitel MiVoice Business
- Mitel MiVoice Connect
- Mitel MiVoice 5000
- Mitel / Aastra MiVoice Office 250
- Mitel / Aastra MiVoice Office 400
- Aastra Opencom 100
- Aastra Opencom 150
- Mitel 3300
- Mitel Communications Director (MCD)
- Mitel AX
- Mitel CX
- Mitel CXi
- Mitel CXi-I
- Mitel CX-I
- Mitel CX-II
- Mitel EX
- Mitel MX
- Mitel MXE
- Mitel MXE I
- Mitel MXE II
- Mitel MXE III
- Mitel SMB
- Mitel SX-200
- NEC / Philips
Heeft u een van deze systemen in gebruik? Neem dan contact met ons op voor advies over het beheer.
Wat kan er gebeuren met een end of support oplossing van Mitel, Avaya of NEC?
De tijd dat we 10 of 15 jaar na installatie niet meer om hoefden te kijken naar onze telefonie- of communicatieoplossing is echt al lang voorbij. Tegenwoordig hebben telefonie-, contact center- en UC-applicaties dezelfde vervangingscyclus en afhankelijkheden als uw IT-omgeving.
De problemen die kunnen optreden bij een end of support telefooncentrale zijn:
- Onbereikbaarheid door telefoniestoringen die niet of lastig zijn te verhelpen;
- De oplossing niet meer kunnen uitbreiden met gebruikers of functionaliteiten;
- Geen integratie of koppeling meer met andere IT systemen zoals bijvoorbeeld (AD, CRM of e-mail)
- Geen beschikbaarheid van spare parts of licenties;
- Security issues zoals een hack van de telefonieoplossing met Tolfraude als gevolg.
Wat te doen als mijn oplossing end of service is?
Niet bijtijds upgraden van uw telefoniesysteem kan dus grote gevolgen hebben voor uw organisatie. Wanneer u in de situatie komt dat uw PBX end of service is, zijn er grofweg 3 keuzes:
- Niets doen en hopen dat er geen grote issues optreden;
- Snel upgraden naar de juiste software- of hardware-versie;
- Een onderzoek doen naar de huidige en toekomstige bereikbaarheidswensen van uw organisatie.
Wanneer u geen paniekvoetbal wilt spelen en de bereikbaarheid van uw organisatie direct wilt borgen, is stap 2 goed om te nemen. Echter zien we dat de communicatiewensen van zowel klanten als medewerkers zo snel verandert – denk aan gedwongen thuiswerken vanwege een pandemie – waardoor dit wellicht hét moment is om een goede analyse te maken van de huidige en toekomstige wensen. Op basis daarvan kan het besluit genomen worden of een software-upgrade volstaat of dat er naar andere applicaties of slimmere oplossingen gekeken moet worden. Een business partner als TSV Groep kan u in dit traject bijstaan en u voorzien van advies. Wij doen dit middels onze Navigator-aanpak ‘De Slimme Route’.
Download de Ultieme Supportgids voor Avaya, Mitel, Nortel en NEC
Heeft u een support-vraag voor Avaya, NEC, Mitel of Nortel? Of bent u benieuwd wat u kunt doen om uw communicatieoplossing stabiel in de lucht te houden? Download dan hier de Ultieme Supportgids.