Kunstmatige intelligentie (AI) en het Internet of Things (IoT) gaan een steeds groter deel uitmaken van ons dagelijks leven. Ooit leek het allemaal verre toekomstmuziek, maar inmiddels vliegen de slimme broodroosters, de zelfrijdende auto’s en de lerende verwarmingssystemen ons om de oren. Kortom: de toekomst is nu. In deze blog duikt Alex Veldkamp, eigenaar van TSV-Groep in de fascinerende wereld van AI en IoT.
Met de lancering van ChatGPT in november 2022 heeft kunstmatige intelligentie (AI) een enorme vlucht genomen. We zien dat AI steeds vaker wordt ingezet en dat systemen slimmer en slimmer worden. Door AI te combineren met het Internet of Things (IoT) kom je tot nóg mooiere oplossingen. Feitelijk is er maar één beperkende factor in dit alles: de creativiteit van de mens.
Als we het over het Internet of Things (IoT) hebben, denken we al snel aan zaken als de slimme deurbel. Daarmee kun je niet alleen zien wie er voor de deur staat, maar kun je ook direct communiceren. Zo kun je de bezorger ook een instructie geven als je zelf niet thuis bent. Geweldig natuurlijk, maar als bedrijf focussen wij ons meer op het Industrial Internet of Things (IIoT). Daarbij gaat het vooral om het optimaliseren van bedrijfsprocessen, zoals het op peil houden van voorraden of het gebruik van IoT-sensoren en AI in de landbouw.
Door zelflerende en zelfbeslissende systemen te gebruiken, gaan deze systemen zelf verbanden leggen tussen processen, beslissingen anders inregelen, of mensen op een andere manier notificeren. Dat klinkt een beetje griezelig, en dat is het misschien ook wel. De grote vraag is in hoeverre je kunstmatige intelligentie de vrije hand geeft. Bij dit soort kwesties speelt vooral de afweging tussen ethiek en zakelijk belang een grote rol: wat vind je als bedrijf of als ondernemer acceptabel? Je merkt dat dit een bewegende grens is. Op dit moment zijn er nog geen specifieke Nederlandse wetten die algemene regulering voor AI-toepassingen vastleggen. Maar de AI-verordening, de allereerste uitgebreide AI-wet ter wereld, bevat al wel regels voor het gebruik van artificiële intelligentie binnen de EU.
Die ethische vraagstukken rondom AI worden steeds relevanter. Neem bijvoorbeeld de zelfrijdende auto's. Stel je voor dat twee van die auto’s een kruising naderen en er doet zich een technisch probleem voor. In de ene auto zit een hoogbejaarde persoon, in de andere een jonge moeder met haar driejarige kind. De auto's kunnen met elkaar communiceren en moeten een beslissing nemen. Voor welke optie moeten ze gaan? Vertrouwen we deze beslissing toe aan AI, of laten we het aan het lot over? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan het lot, maar wie ben ik? Hoe je het ook wendt of keert, dergelijke scenario's dwingen ons na te denken over de rol die we willen dat technologie in onze samenleving speelt.
Bij ons, binnen TSV-Groep, is IoT op dit moment een beetje naar de achtergrond verschoven; we focussen ons meer op andere takken van sport. De IoT-sensoren zijn er en we passen ze toe in diverse toepassingen, maar het hele IoT-fenomeen is niet zo massaal van de grond gekomen als we oorspronkelijk hadden verwacht. Toch beginnen de eerste praktische toepassingen zich nu te manifesteren. Neem bijvoorbeeld de zelfrijdende robots van Uber Eats die sinds vorige maand maaltijden bezorgen in Tokio.
Terwijl de wereld van AI en IoT zich blijft ontwikkelen, zullen bedrijven en individuen zich moeten aanpassen aan het veranderende technologische landschap. Van landbouw die profiteert van drones tot aan de manier waarop we over mobiliteit denken, de impact van deze technologieën is enorm. De vraag is niet óf deze technologieën ons leven zullen veranderen, maar hoe we ervoor zorgen dat deze veranderingen positief zijn.
Ben je benieuwd hoe AI en IoT jouw bedrijf kunnen transformeren? Worstel je nog met strategische keuzes? Met onze Slimme Route zorgen we dat al je systemen, software, medewerkers en klanten optimaal met elkaar samenwerken. Want de beste bedrijfscommunicatie is bedrijfscommunicatie die bij jouw organisatie past. Neem contact met ons op. We leren je graag kennen.
Nog geen concreet vraagstuk, maar mogen we je wel inspireren? Check onze blogs of volg onze LinkedIn-pagina.
Hulstweg 8
1032 LB Amsterdam
T 020 4 303 202
E info@tsv-groep.nl